2017. június 30., péntek

Egy látogatás ay IBM-nél


Sziasztok!
Kezdjük ott, hogy mi is az IBM.( International Business Machines) Ez egy informatikai cég, ami jelenleg 106 éves. 1911-ben alapították és talán az egyik legidősebb informatikai cég. Egypáran belépést nyerhettünk e cégbe. Az én kísérőm Tibi, a keresztapám volt. Rengeteg új dolgot megtudtam, többek közt az IBM múltjáról, fejlesztéseiről. Különböző szoftvereket gyártanak. Ezekből mi is láthattunk jónéhányat. Nagyon fontosnak tartsák, hogy mindenből kettő legyen, mivel ha az egyik elromlik, a másik etveszi a feladatát és így kevesebb az esély az adatvesztésre. Szerintem ez egy nagyon jó ötlet. Számomra a legérdekesebb dolog a Watson robot volt. Igaz, már hallottam róla valamit, de most megértettem, hogy ki is ő. Watson mesterséges inteligenciával rendelkező, vagyis gondolkodó robot. Egyenlőre a felhőben lakik. Ha nem hiszitek járjatok utána. Vagy nézzétek meg ezt a videót, ahol Watson a Jeopardy nevű játékban játszik. Előre szólok, hogy Watsont senki és semmi sem irányítja. Saját magára kell hagyatkoznia. Watson végül nyert óriási fölénnyel. 


Ezen kívül készítettek egy alkalmazást, amiben Watson segít az orvosoknak, hogy a betegnek milyen terápiára van szüksége. Emelett olyan alkalmazást is készült, ahol Watson a jogászoknak segít. A jogászok megadják az adott problémát és Watson pedig kikeresi az ehez az ügyhöz tartozó szabályokat, jogokat.  Javaslom, hogy próbáljátok ki ezt az oldalt (https://www.ibmchefwatson.com/tupler#recipe%2F%2F%2F34221%2F%2F2717-251-508-1147-2345-898-1550-1005-256-1306-6013-1548%2F8010%2F0), ahol Watson egyreceptet készít neked, a hozzávalók beírása utána.Watson egy trillert is készített. Az eddig létező trillerekből öszevágott egy saját filmet.



Na, hogy tetszett? Persze ezt úgy vegyétek, hogy egy robot készítette a filmet. Most hagyom Watsont, áttérek OLI-ra, az elektronikus kisbuszra. Ő egy önvezető kisbusz(pontosabban őt is Watson irányítja, de Watsont senki sem irányítja), ami már magában szuper. Egyenlőre a maximum sebessége 20 km/ó, hogy elkerülje a baleseteket. Továbbá beszélget az utasaival. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy valaki beül a buszba és OLI megkérdezi tőle, hogy "Milyen napod volt?', hanem az úticélt érdeklődi meg. Ha szólunk OLI-nak, hogy szeretnénk elmenni egy nyitva lévő barkácsüzletbe, hogy vegyünk egy fúrót, OLI kikeresi a legközelebbi  nyitva lévő barkácsüzletet, ahol árulnak fúrót.

 Ezek után megkérdezi tőled, hogy biztos el akarsz-e menni az üzletbe, mert például csak 15 km-re van ez az üzlet. Ha igent mondasz, ő úgy tervezi meg az útvonalat, hogy eljuthass az üzletbe. Illetve karbantartja saját magát, tehát, ha valamilyen hibát vesz észre, elmegy a szerelőhöz és megkéri őt a hiba kijavítására. 
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt oli a kisbusz

Még egy utolsó robotot szeretnék nektek bemutatni. Ő egy humanoid robot, akit szintén Watson irányít :). A robot recepciós ként működik. Meg tudja mondani az alapvető dolgokat, pl. hogy merre van a 122-es szoba. Nagyon aranyos ki robot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Versem...

Tudnom kell! Emberek, emberek, Mondjátok meg nekem, Hogyan kell, hogy lehet, Túlélni az életet! Rögös az út, Megpihennék, De még m...